۷۶۴ روستای آذربایجان شرقی فاقد دهیاری / مهاجرت معکوس به روستا آغاز شده
۷۶۴ روستای آذربایجان شرقی فاقد دهیاری / مهاجرت معکوس به روستا آغاز شده
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه مجوز فعالیت 1947 دهیاری در روستاهای استان را داریم، اظهار داشت: در حال حاضر در 1938 روستا دهیاری فعال داریم و بقیه روستاها توسط فرمانداری‌ها اداره می‌شوند.

به گزارش قلم پرس، تقی کرمی در نشست خبری به مناسبت روز دهیار، از فعالیت ۱۹۲۹ شورای روستایی در استان خبر داد و گفت: ۲۰۲۰ روستای بالای ۲۰ خانوار جمعیت در استان داریم که امکان برگزاری انتخابات شورا را دارند؛ ولی به دلیل عدم تمایل و یا انحلال شورا، فاقد شورا هستند.

وی همچنین تعداد روستاهای فاقد دهیاری در استان را ۷۶۴ روستا اعلام کرد و گفت: جمعیت این روستاها کمتر از حدنصاب لازم برای انتخاب دهیار است؛ اما این به معنی فاقد متولی بودن این روستاها نیست و دولت برای اجرای طرح‌های عمرانی در این تعداد روستا، ۴۱ میلیارد تومان اعتبار به حساب فرمانداری‌ها واریز کرده است.

کرمی با اشاره به اینکه در ۴ سال گذشته بیش از ۲۵۰۰ پروژه در روستاهای آذربایجان شرقی به بهره برداری رسیده است، اظهار داشت: فقط امسال ۱۰۹ پروژه با اعتبار ۳۲ میلیارد تومان آماده بهره برداری است.

کرمی، با بیان اینکه نهاد دهیاری نهادی خودکفا و غیردولتی است؛ اما با این حال دولت در استان آذربایجان شرقی بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تومان به دهیاری ها کمک کرده است، خاطر نشان کرد: فقط ۸۵۷ میلیارد در دولت یازدهم و دوازدهم به دهیاری ها کمک شده است.

مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری آذربایجان شرقی در پاسخ به سوالی در مورد چالش چند وقت اخیر در مورد الحاق روستاهای اطراف تبریز به این شهر و ارائه یا عدم ارائه خدمات شهرداری تبریز در این روستاها، گفت: این اتفاق به دلیل عدم هماهنگی بین شورای عالی شهرسازی و معماری و وزارت کشور صورت گرفته است. شورای عالی چند روستا را در طرح تفضیلی جزو تبریز محسوب کرده و باید کد آبادی آن روستا حذف می‌شد تا جزو تبریز محسوب شود؛ اما این کد حذف نشده و تا زمانی که این کار انجام نشود، مجبور به انتخاب دهیار هستیم.

وی، روستاهایی مانند کندرود و اوغلی را شامل این موضوع دانست و گفت: ما تابع قانون فرادستی از شورای عالی معماری و شهرسازی هستیم و هر زمان کد آبادی حذف شود، ما دهیار را حذف می کنیم و جزو تبریز محسوب می‌کنیم. معتقدم این امر قابل حل است ولی زمان بر خواهد بود.

وی در ادامه، با اشاره به اینکه بر اساس قانون برنامه ششم، باید هر سال برای ۵۰۰۰ روستا سند اشتغال تدوین شود و در طول برنامه ششم، ۲۵هزار سند اشتغال باید نهایی شود، اضافه کرد: سازمان برنامه و بودجه متولی این امر است ولی چون تهیه این سندها با تاخیر همراه بود، دفتر امور روستایی استانداری اقداماتی ابتکاری انجام داد. از جمله اینکه از هر شهرستان سه روستای دارای ظرفیت منحصر به فرد را انتخاب کرد و در مجموع ۶۵ روستای آذربایجان شرقی برای مطالعه تعیین شد.

کرمی، با بیان اینکه در روستاها فرد به فرد پرسشنامه تحویل شد و استخراج و تحلیل داده‌ها در دانشگاه آزاد انجام شد، افزود: در اردیبهشت ۹۹ نتایج این مطالعات حاصل و بر اساس آن مقرر شد این طرح، الگوی رفتاری همه دستگاه های اجرایی در آن روستاها شود.

وی افزود: در نتیجه، در ۴ شهر مرکز عرضه محصولات روستایی راه اندازی کردیم که اگر در ۶۵ روستای الگو عملی شود، در بقیه روستاهای استان این اقدام الگوبرداری می‌شود که در رونق تولید و اشتغال روستایی بسیار موثر خواهد بود.

وی، مطالعه سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان در ۵۰۰ روستا را مورد اشاره قرار داد و افزود: در ۱۲۸۰ روستا باید سند اشتغال داشته باشیم که مابقی روستاها هم مطالعه خواهد شد.

مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری آذربایجان شرقی، ظرفیت بوم‌گردی روستایی استان را یادآور شد و گفت: بیش از ۳۰۰ مجوز بوم گردی صادر شده و امروز از رونق خوبی برخوردار است که از رسانه‌ها می‌خواهیم تا در این مسیر به بوم گردی روستاها کمک کنند و شاهد استقبال گردشگران باشیم.

وی در پاسخ به سوالی در مورد وضعیت روستاهای استان در حوزه کرونا، خاطرنشان کرد: کرونا در روستاها وضعیت بهتری نسبت به شهرها دارد، به جز چهار پنج روستا که وضعیت قرمز دارند. برخی روستاهای نزدیک به شهرها هم وضعیت زرد دارند ولی قریب به اتفاق روستاهای ما وضعیت سفید دارند و باید مراقبت کنیم تا از برگزاری مراسم عروسی و عزاداری پرهیز کنند و بتوانیم به شرایط عادی برگردیم.

کرمی با تاکید بر اینکه مهاجرت معکوس به روستا آغاز شده ولی عدد غیرواقعی نمی توانم اعلام کنم، اما مصادیق زیادی در استان برای مهاجرت معکوس داریم، تصریح کرد: در طول سال های اخیر نوع خدمات دولت به روستاها تغییر یافته است. از سال ۵۹ تا ۹۴ بیش از ۱ میلیون و ۳۰۰ هزار مترمربع آسفالت ریزی شده بود، اما از ۹۴ تا ۹۷ بیش از ۳ میلیون مترمربع آسفالت ریزی شده است.

وی اظهارداشت: تا سال ۹۲ اینترنت در روستاها نداشتیم ولی امسال ۱۹۶۶ روستای ما یعنی ۷۳ درصد تمام روستاها از اینترنت پرسرعت برخوردار است و ۶۹ درصد روستاها هم پوشش موبایل دارند.

مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری آذربایجان شرقی، تعداد جمعیت روستایی بهره مند از آب شرب را ۸۳ درصد اعلام کرد و گفت: در برخی از روستاها به دلیل خشکسالی متوالی منشأ آب خشک شده و تاکنون چندین میلیارد برای حفر چاه‌های آب هزینه کرده‌ایم اما در برخی روستاها در عمق ۲۰۰ متری هم به آب نرسیدیم و مجبور به تامین آب با تانکر هستیم.