سالانه ۱۲۰ میلیون مترمکعب آب از منابع زیرزمینی استان برداشت  می شود
سالانه ۱۲۰ میلیون مترمکعب آب از منابع زیرزمینی استان برداشت  می شود

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی از اضافه برداشت سالانه ۱۲۰ میلیون مترمکعب آب از منابع زیرزمینی استان خبر داد. به گزارش قلم پرس به نقل از خبرگزاری فارس، غلامرضا هاشمی، در نشست منطقه ای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی استان های شمالغرب کشور در تبریز افزود: سالانه ۱۴۰ میلیون متر مکعب […]

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی از اضافه برداشت سالانه ۱۲۰ میلیون مترمکعب آب از منابع زیرزمینی استان خبر داد.

به گزارش قلم پرس به نقل از خبرگزاری فارس، غلامرضا هاشمی، در نشست منطقه ای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی استان های شمالغرب کشور در تبریز افزود: سالانه ۱۴۰ میلیون متر مکعب هم برداشت غیرمجاز در استان داریم.
وی با اشاره به اینکه سرانه آب در دسترس استان ۳۰ درصد کمتر از متوسط کمتر است ، گفت: این سرانه در کشور یکهزار و ۹۰۰ متر مکعب و در استان ما یک هزار و ۲۵۰ متر مکعب در سال است.
هاشمی با بیان اینکه به دلیل استفاده نامعقول ، تعادل مصرف آب به هم خورده است، گفت: ادامه روند کنونی با توجه به برگشت ناپذیر بودن، منابع آبی مشکل را مضاعف کرده است .
وی با اشاره به اینکه محدودیت منابع آبی موجب محدودیت توسعه می شود ، اجرای طرح تعادل بخشی را برای حفظ وضعیت موجود منابع آب ضروری دانست .
هاشمی اظهارکرد: تنظیم برنامه های توسعه بدون محور قرار دادن آب یا به توسعه نمی انجامد یا اثرات زیست محیطی نامطلوب در سایر بخش ها دارد .
وی با اشاره به اختصاص ۱۹۰ میلیارد ریال اعتبار برای تعادل بخشی منابع آبی استان در سال جاری گفت: این اعتبار نسبت به سال گذشته ۲۰ برابر شده است اما برای موفقیت در اجرای این طرح نیازمند همت پیش قراولان حفاظت از منابع آب و همراهی همه ذینفعان هستیم .
وی با بیان اینکه آمادگی کشاورزان برای تغییر الگوی کشت، نشانه همراهی آنان برای حفاظت از منابع آبی موجود است ، افزود: باید حمایت لازم از جوامع همراه صورت گیرد .
هاشمی با بیان اینکه در آذربایجان شرقی حمایت لازم از طرف مسئولان اجرایی و قضایی استان در خصوص اجرای طرح تعادل بخشی وجود دارد، گفت: در سند تدبیر توسعه استان هم الزامات آمایش سرزمین لحاظ شده است که یکی از آنها افزایش بهره وری با استفاده بهینه از منابع آبی است.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی هم در این نشست با اشاره به وجود ۲۸ هزار حلقه چاه مجاز با ظرفیت یکهزار و ۴۰۰ میلیارد متر مکعب در استان گفت: سالانه ۴۹ میلیون متر مکعب کسری مخزن داریم.
مجتبی جلیل زاده با اعلام اینکه بیش از ۷۰ درصد چاه های غیرمجاز استان مربوط به شهرستان های بناب ، مراغه و ملکان است ، گفت: در سال جاری یکهزار و ۱۱۳ حلقه چاه غیرمجاز مسدود ، ۱۱۰ حلقه چاه پلمپ و از حفاری ۳۰۰ حلقه چاه جلوگیری شده است .
وی از تجهیز ۸۱۰ حلقه چاه استان به کنتور هوشمند برای جلوگیری از اضافه برداشت خبر داد و افزود: ۱۰۸ دستگاه موتور پمپ حاشیه رودخانه های استان هم جمع آوری شده است .
این نشست منطقه ای یکروزه برای ایجاد وحدت رویه در اجرای طرح تعادل بخشی منابع آبی با حضور مدیران شرکت های آب منطقه ای استان های کردستان ، آذربایجان شرقی و غربی برگزار شد .
پیش از این پنج نشست منطقه ای در خصوص طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب های زیر زمینی برای مدیران آب منطقه ای ۲۶ استان کشور برگزار شده است.
منابع آب های زیرزمینی آذربایجان شرقی شامل ۲۸ هزار و ۲۲۶ حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق با ظرفیت تخلیه ۱٫۳۱۶ میلیارد متر مکعب ، یکهزار و ۹۶۰ رشته قنات با تخلیه ۱۸۵ میلیون مترمکعب و دوهزار و ۲۹۵ دهنه چشمه با تخلیه ۹۹ میلیون متر مکعب است .
از نظر تقسیمات حوضه های آبریز کشور، حوضه های آبریز ارس ، سفیدرود ، قزل اوزن ، و دریاچه ارومیه پهنه استان آذربایجان شرقی را تشکیل می دهند و بیشترین مساحت استان در محدوده حوضه آبریز دریاچه ارومیه است.