قلم پرس، یادداشت / حامد پناهی: امروزه فوتبال نه به عنوان یک ورزشِ صرفاً مبتنی بر تجربه، بلکه پدیده ای است که برای بقاء، توسعه و پیشرفت خود و البته سود دهی بیشتر، نیازمند تعامل با علم، فلسفه و هنر است. تعاملی که در آن باید هویت فوتبال حفظ شود. از طرفی، شناخته شدن فوتبال به عنوان یک صنعت موفق و پُرسود، سیل عظیمی از سرمایه گذاران را روانه لیگ های فوتبال کرده به گونه ای که گردش مالی لیگ های معتبر دنیا، از درآمد ناخالص بسیاری از کشورها بالاست. افزایش توجه ها به فوتبال و کارکرد سیاسی آن، ذینفعان آن را وادار به تدوین برنامه های توسعه ای کرده است تا بیش از پیش از سودهای سرشار اقتصادی و سیاسی آن بهره ببرند.
آکادمی واژه ای است که امروزه، اکثر باشگاه های بزرگ دنیا و البته سازمان های رسمی از قبیل فدراسیون ها توجه مضاعفی بر روی آن دارند. این واژه در واقع، پشتوانه اصلی سودهای آینده و تضمینی بر ماهیت و هویت فوتبال در آینده است. به همین خاطر، از سوی سازمان ها و باشگاه های بزرگ دنیا، به دقت مورد تفسیر و تحقیق قرار می گیرد تا با تدوین برنامه هایی عملی و دقیق، اقدام به احداث آکادمی های خود کرده و از این طریق استعدادهای جوان خود را شناسایی و تربیت کنند.
در طی سالهای اخیر فوتبال همواره به عنوان یکی از مهمترین پدیدههای اجتماعی دنیا مطرح بوده و به دلیل کثرت علاقمندان به این رشته جذاب و مهیج مورد توجه اکثر کشورها قرار گرفته است. شرایط ویژه این ورزش از لحاظ فرهنگی و اقتصادی و تاثیر بر جامعه بینالملل باعث گردیده مهمترین قشر جامعه یعنی جوانان و نوجوانان به صورت خاص به آن علاقمند باشند. به صراحت میتوان گفت، قدرت جذب جوانان در نقاط مختلف جهان از ویژگیهای خاص فوتبال میباشد که در ذات آن نهفته است و هیچ ورزش دیگری این توانایی را ندارد. بنابراین یکی از ماموریتها و مسئولیتهای اصلی نهادهای حاکم بر فوتبال، دادن فرصتهایی برای مشارکت جوانان در رویدادهای سازمان یافته فوتبال میباشد. این سازمانها برمبنای مناطق جغرافیایی خاص خود (ملی، قارهای و جهانی)، رویدادهای فوتبال جوانان را برای گروههای سنی و جنسیتی مختلف طراحی و برگزار مینمایند. همچنین توسعه فوتبال پایه و جوانان یکی از مهمترین اهداف هر فدراسیونی در سطح جهان میباشد.
این امر علاوه بر اینکه پسران و دختران را با مهارتهای فوتبال آشنا میسازد، ارزشهایی مانند دوستی، احترام، بازی عادلانه، رقابت و تعهد را که درون تمرینات و مسابقات فوتبال نهفته به جوانان تحویل میدهد.
با بررسی سرگذشت فوتبال در دوران گذشته، دست اندرکاران فوتبال نقاط گوناگون جهان با اعتقاد به اینکه رشته فوتبال در هر کشور، راهی جز گذر از مسیر علمی آن ندارد، سعی در قدم گذاردن در آن راه کردند. برای آنها به خوبی آشکار شده که فوتبال زیبا باید از دوران نوجوانی در فوتبالیست ریشه بدواند و نحوه تربیت، تغذیه، بدنسازی و آموزش مهارتهای فردی و گروهی تحت شرایط و عوامل مطلوب علمی و تجربهشده صورت پذیرد، هر کجا که این گونه اندیشهها پیگیری شد، موفقیتهای پایدار خلق شده و خواهد شد. مسلماً مدارس فوتبال با بهرهگیری از امکانات و مربیان تحصیلکرده و باتجربه میتوانند نقش مهمی را در این زمینه داشته باشند.
در سالهای گذشته یکی از مشکلات اصلی و اساسی فوتبال کشور، توجه وافر به فوتبال بزرگسالان و کم توجهی به فوتبال پایه بوده است. در حال حاضر مدارس فوتبال کشورمان اغلب از لحاظ امکانات در مضیقه هستند یا هدفی غیر از تربیت و پرورش استعدادهای فوتبال را ترسیم کردهاند . علاوه بر این، امروزه بر کمتر کسی پوشیده است که موفقیت آینده فوتبال ایران در دست جوانان و ردههای پایه قرار دارد. توجه کامل به تیمهای بزرگسالان فوتبال کشور به صورت مقطعی، ممکن است موفقیتهایی را به همراه آورد، اما در صورت نیاز به کسب موفقیت در دراز مدت میبایست دیدی اختصاصی به رده پایه فوتبال کشور اتخاذ نمود.
بدونشک همانطور که فوتبال در سایر کشورها علاقمندان و بازیکنان حرفهای زیادی دارد، کشور ما نیز پتانسیل، استعدادهای برتر و ستارگانی دارد که در صحنه فوتبال خواهند درخشید. تعداد بیشماری مدرسه فوتبال در ایران مشغول فعالیت هستند که تمرکز خود را بر توسعه فوتبال پایه و پرورش استعدادهای برتر فوتبالی قرار دادهاند. این برنامه در ایران نیز در حال اجرا است، اما نیاز به استراتژی، حمایت و انگیزه بیشتری دارد تا از حداکثر توان و سرمایههای ملی استفاده شود.
کودکان و نوجوانان زیادی از طریق مدارس فوتبال و تست فوتبال باشگاههای مختلف به دنیای حرفهای فوتبال وارد شدند و در تیمهای بزرگ داخلی و خارجی شروع به فعالیت کردند. باشگاهها و مدارس فوتبال در سراسر کشور در تلاشند تا امکانات و آموزشهای لازم را در اختیار فرزندان این سرزمین قرار دهند و فوتبال پایه ایران را تقویت کنند.
توجه روی سنین پایهی نوجوانان و در اختیار گذاشتن امکانات از جمله زمینهای مناسب برای تمرین و مسابقه، باعث رشد فوتبال در آینده میشود که میبایست با کارهای زیربنایی و ریشهای تیمهای پایه (نونهالان، نوجوانان، جوانان و امید) به رشد خوبی برسند و نتیجهی آن موقعیت تیمهای ملی این ردهها در میادین مهم بینالمللی میشود.
البته میبایست از همهی مربیانی که تیمهای پایه را آموزش میدهند، قدردانی کرد، زیرا تربیت و آموزش بازیکنان تیمهای پایه بسی دشوارتر و مشکلتر از تیمهای بزرگسالان میباشد. زمانی که میبینید فوتبالیستی در پست خودش، بهترین است، این افتخار بزرگ، بیشک ثمره کار مربیان جوان است که بازیکنان را از سن کودکی و نوجوانی به حضور در نقش مدافع یا پست دیگر ترغیب کرده و آنها را در این نقش پرورش داده است.
در پایان نمیتوان از نقش پر رنگ رسانه های مختلف در جهت حمایت از استعدادهای فوتبالی چشم پوشی کرد. امروزه باشگاههای بسیاری با پخش زنده مسابقات پایه با گزارش های اختصاصی،عکاسی و گزارش آمار و تحلیل این دیدارها موافقت نموده اند که علاوه بر تاثیر بر باشگاه و بازیکنان تیم، پای هواداران و خانواده ها را نیز به فضایی سالم در استادیوم های سراسر کشور کشیده است.
امید که با همیاری و همت تمام عوامل حاضر در این عرصه بتوانیم شاهد رشد و بالندگی این ورزش در کشور همراه با تربیت نسل های فوتبالی باشیم.
انتهای پیام/