نوبخت در جریان ارائه گزارش وضعیت اقتصاد کشور اعلام کرد: نرخ تورم نقطهای سالانه ایران برای نخستین بار تک رقمی شد. به گزارش قلم پرس به نقل از خبرگزاری خانه ملت، محمد باقر نوبخت در نشست علنی امروز (سهشنبه، ۱ تیرماه) مجلس شورای اسلامی گفت: لازم میدانم پیش از ارائه گزارش از ریاست مجلس و […]
نوبخت در جریان ارائه گزارش وضعیت اقتصاد کشور اعلام کرد: نرخ تورم نقطهای سالانه ایران برای نخستین بار تک رقمی شد.
به گزارش قلم پرس به نقل از خبرگزاری خانه ملت، محمد باقر نوبخت در نشست علنی امروز (سهشنبه، ۱ تیرماه) مجلس شورای اسلامی گفت: لازم میدانم پیش از ارائه گزارش از ریاست مجلس و اعضای هیات رئیسه به جهت ایجاد فرصتی برای ارائه گزارش برنامه ششم توسعه، اقتصاد مقاومتی و آخرین وضعیت اقتصاد کشور تقدیر و تشکر نمایم. برنامه هایی که به صورت کوتاهمدت به غیر از برنامه میان مدتی که در چارچوب سالهای ۹۵ تا ۹۹ در دستور کار دولت قرار دارد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور با بیان اینکه همزمان با میلاد با سعادت امام حسن (ع) یک خبر خوب از سوی مرکز آمار ایران اعلام شده است، گفت: گزارشی از وضعیت شاخص قیمتها و تورم را ارائه خواهیم کرد. ضمن تشکر از همکاران محترم در وزارت امور اقتصادی و دارایی کشور و بانک مرکزی در جهت موفقیتی که در اقتصاد ایران حاصل شده است؛ برای نخستین بار پس از سالها تورم سالانه ایران تک رقمی شد.
موفقیت دولت در کاهش نرخ تورم گویای آهنگ کاهنده نرخ تورم است
وی در ادامه گفت: براساس گزارش مرکز آمار ایران تورم نقطه به نقطه ایران در خرداد سال ۹۵ نسبت به خرداد ۹۴، از ۶٫۸ درصد که در اردیبهشتماه بود به ۶٫۱ درصد کاهش یافت و تورم ۱۲ ماهه سالانه که شاخص اصلی تورم محسوب میشود از ۱۰٫۲ درصد اردیبهشتماه به ۹٫۵ درصد در خردادماه تقلیل یافته است.
نوبخت تصریح کرد: موفقیت دولت در کاهش نرخ تورم گویای آهنگ کاهنده نرخ تورم است که ظرف ۳ سال در حال کاهش بوده است. امیدواریم در آیندهای نزدیک گزارشی از وضعیت رشد اقتصادی را ارائه نماییم.
برنامه فعال کردن ۷۵۰۰ واحد تولیدی با اعطای تسهیلات ۱۶ هزار میلیارد تومانی در دستور کار است
وی ادامه داد: لازم میدانم بیان کنم براساس آمار، رشد اقتصادی ایران در ۳ ماهه چهارم سال حاکی از ۲ درصد مثبت نسبت به یک درصد سالانه قابل پذیرش است. نسبت به ۶٫۸- سال ۹۲ قابل پذیرش و تائید است. دو عدد دیگری که قبل از حضور در این جلسه دریافت نمودم و به عنوان گزارش میتوانم خدمت نمایندگان بیان کنم در ارتباط با رشد اقتصادی در حوزه کشاورزی است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور گفت: اگرچه وضعیت صنعت و واحدهای تولیدی نیازمند کوشش بیشتری است، برنامه فعال کردن ۷۵۰۰ واحد تولیدی با اعطای تسهیلات ۱۶ هزار میلیارد تومانی در دستور کار مجلس است.
میزان تولید گندم در بهار بیش از ۴ میلیون تن خرید بود که نشانگر ۲۰ درصد افزایش است
وی خاطرنشان کرد: در مورد دو قلم که در بهار استحصال شد نشانگر این است که در سال پیش رو وضعیت خوبی خواهیم داشت. میزان تولید گندم در بهار بیش از ۴ میلیون تن خرید بود که نشانگر ۲۰ درصد افزایش است، در مورد چای نیز طی ۳ ماه گذشته ۳۷ درصد رشد خرید داشتهایم. این رقم نسبت به سال گذشته که ۳۳ درصد رشد داشت نشان دهنده این است که میتوانیم رشد اقتصادی را با سرمایهگذاری کمتر و اشتغال بیشتر در بخش کشاورزی محقق کنیم.
نوبخت گفت: در ارتباط با برنامه ششم توسعه است می توان اینگونه برداشت کرد که توسعه یک حرکت از وضع موجود به سمت وضع مطلوب بدانیم. آنچه که برنامه ششم توسعه بیان شده است، مجموعه ساز و کارهایی است که وضعیت موجود امروز در آغاز سال ۹۵ به وضعیتی که مطلوب ما است در سال ۱۳۹۹ تحت اسناد فرا دستی همانند چشم انداز ۲۰ ساله، سیاست کلی برنامه ششم توسعه بر اقتصاد و اقتصاد مقاومتی برسانیم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور تصریح کرد: برنامه ششم یک اقدام مشترک بین دولت و مجلس در آغاز کار مجلس دهم خواهد بود از ویژگی هایی برخوردار است که سرفصلها و نکتههای اساسی آن را خدمت نمایندگان ملت ارائه نمایم.
وی گفت: اطلاعات موردنیاز در ۱۳۶ صفحه مجلل در اختیار نمایندگان قرار خواهد گرفت. علاوه بر دانش وسیع نمایندگان نیازمند استدلاع از ارقام دقیق نیز میباشد. وظیفه دولت و کارشناسان سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور است که هر نوع اطلاعات مورد نیاز نمایندگان را در اختیار آن ها قرار دهند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور گفت: نخستین ویژگی برنامه ششم توسعه که به عنوان یک نقشه راه برای حرکت در سال ۹۵ تا سال ۹۹ در پیش خواهیم داشت این است که برخلاف ۱۰ برنامه دیگر میان مدت است.
وی گفت: نمایندگان باید توجه داشته باشند که از سال ۱۳۲۸ تا سال ۱۳۵۷ پنج برنامه عمرانی در کشور اجرا شد با یک وقفه ۱۰ساله از سال ۱۳۶۷ برنامه ۵ ساله تحت عنوان برنامه توسعه آغاز شد که ۵ برنامه نیز پس از پیروزی انقلاب اسلامی اجرایی شده است.
نوبخت در ادامه گفت: کشورمان ۱۰ برنامه میان مدت را تجربه کرده است. برنامههایی که نوعا جامع بودهاند به دلیل عدم کارایی کافی به همین جهت در برنامه ششم توسعه ضمن جامع نگری با توجه به برنامههای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی و فرهنگی مسئله محور است. طی سالهای ۹۵ تا ۹۹ تلاش میکنیم در کشور تحول ایجاد کنیم.
سخنگوی دولت ادامه داد: برنامه ما یک برنامه جامع دیگر و مسئله محور بوده که در آن تم برنامه ملهم از سیاست های فرا دست نظام، ابلاغی مقام معظم رهبری در سند چشم انداز، برنامه ششم توسعه و اقتصاد مقاومتی و همچنین سیاست هایی که دولت برای ارتقاء وضعیت اقتصاد اجتماعی، فرهنگی دارد می تواند این تم را بیان کند که این برنامه جامع نگر مسئله محور با تم رشد تولید رقابتی مبتنی بر دانش و بهره وری در چارچوب اقتصاد مقاومتی به فرهنگ اسلامی ایرانی و تعامل سازنده با جهان بدل خواهد شد.
وی گفت: نمایندگان حق دارند از تقریر کنندگان برنامه ششم در خصوص اینکه چه موضوعاتی قرار است طی ۵ سال آینده درگیر اتفاقات خاصی شود سوال کنند و در خصوص تحولات آینده آن سوالاتی داشته باشند.
نوبخت با اشاره به اولویت های مدنظر دولت در برنامه ششم تصریح کرد: موضوعاتی برای ما حائز اهمیت است که اگر به آنها توجه نشود به بحران و مشکل تبدیل خواهد شد که نمونه آنها عبارتند از آب، محیط زیست و صندوق های بازنشستگی هستند.
وی افزود: در برنامه ای که تقدیم نمایندگان خواهد شد ردپای توجه به سه معضل آب، محیط زیست و صندوق بازنشستگی در طی برنامه پنج ساله ششم توسعه دیده خواهد شد.
نوبخت گفت: یکی از آسیب های برنامه های گذشته این بود که همه چیز در آنها اولویت داشت، وقتی همه چیز اولویت داشته باشد یعنی هیچ چیز در اولویت نیست. ما باید بین موضوعات متنوع مشخص کنیم که چه چیزی از اهمیت وافری برخوردار است.
این عضو کابینه یازدهم ادامه داد: غیر از موضوعات یاد شده به مکان های خاصی نیز در خلال برنامه ششم توجه خواهد شد هر چند همه جای ایران مورد توجه ما در این برنامه است اما به تأسی از سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری اگر قرار است خطه ای از ایران در طی سال های ۹۵ تا ۹۹ یک ارتقاء موقعیت پیدا کند سواحل مکران است.
نوبخت گفت: انتخاب سواحل مکران در اولویت رسیدگی در برنامه ششم به تأسی از سیاست های اقتصاد مقاومتی و برنامه ششم است.
وی ادامه داد: در کنار این موضوعات ما باید به مواردی توجه کنیم که به عنوان لوکوموتیو حرکت بتواند قطار توسعه را شتاب ببخشد، سرمایه گذاری در تمام بخش ها به صورت یکسان بازدهی ندارد و از نظر برنامه ریزان باز به تأسی از ابلاغیه های مقام معظم رهبری معدن، صنایع معدن، گردشگری، ترانزیت، حمل و نقل ریلی، فناوری اطلاعات و … لوکوموتیوهای قطار توسعه هستند که ما بر روی اینها بیشتر به عنوان شتاب بخشی به اقتصاد تأکید می کنیم.
سخنگوی دولت گفت: ما به همه موضوعات در برنامه ششم به اندازه خود توجه خواهیم کرد اما برخی از موضوعات برای ما اولا هستند به همین جهت این موضوعاتی که یاد شد موارد خاص بخشی هستند که می توانند این تحرک را به اقتصاد ایران ببخشند.
وی با اشاره به موارد دیگر مورد توجه در برنامه ششم افزود: برخی از موضوعات برای ما اولا هستند و به عنوان موضوعات خاص فرابخشی مورد توجه قرار می گیرند موضوع محیط زیست و اشتغال به ویژه در بین اقشار تحصیلکرده و همچنین موضوع تامین منابع مالی از مواردی است که در برنامه ششم مورد توجه است.
نوبخت ادامه داد: موضوع دستیابی به رشد ۸ درصدی در اقتصاد ایران که هیچگاه چنین عددی در برنامه های قبلی به دست نیامد باید در برنامه ششم توسعه مورد توجه اکید مسئولان باشد.
وی افزود: ۷۲۴ هزار میلیارد تومان منابع مورد نیاز برای برنامه است که باید همتی مضاعف برای تأمین این منابع و رشد ۸ درصدی صورت بگیرد به همین جهت موضوع تأمین منابع مالی برای ما بسیار مهم است.
نوبخت گفت: دستیابی به رشد ۸ درصد تنها از طریق سرمایه گذاری تحصیل نمی شود و باید به طور حتم با دانش بنیانی اقتصاد بهره وری را افزایش داده و در این راستا حرکت کنیم.
سخنگوی دولت با بیان اینکه یک سوم رشد اقتصادی ما حاصل بهره وری است گفت: توجه به فقرا و افزایش قدرت خرید آنها یکی از مواردی است که مورد توجه ما قرار دارد ما از یک رشد اقتصادی صفر استقبال نمی کنیم بلکه رشد اقتصادی همراه با عدالت اجتماعی رشدی است که برای دولت و مجلس قابل قبول است از این رو نمایندگان می توانند از ما بپرسند که در برنامه ششم فقرا و نیازمندان در کجا دیده شدند و چطور می توانیم ضریب جینی را به حداقل ممکن برسانیم.
نوبخت گفت: برنامه های ما در برنامه ششم برای توانمند سازی فقرا باید از سوی دولت به نمایندگان نشان داده شود که البته من این افتخار را خواهم داشت که از سوی دولت به عنوان مسئول برنامه ریزی کشور در جلسات کمیسیون های مختلف به ویژه کمیسیون تلفیق برنامه ششم این موارد را جزء به جزء به اطلاع شما عزیزان برسانم.
این عضو کابینه دولت یازدهم لازمه اجرای برنامه ششم را داشتن سند برای تمامی سطوح آن خواند و افزود: تفاوت دیگر این برنامه با برنامه های دیگر این است که در برنامه های قبل همه احکامی که مورد نیاز بود در جلد برنامه وجود داشت بنا به خواست مجلس ما خلائی که در ۵ برنامه گذشته تکرار می شد در برنامه و وقت زایدی را می گرفت جمع کرده و یک جا تحت عنوان لایحه احکام دائمی برنامه به تصویب مجلس نهم رساندیم.
وی ادامه داد: احکام دیگری را نیاز داریم که فقط در برنامه ششم باید در طی سال های ۹۵ تا ۹۹ آنها را استفاده کنیم بنابراین در کنار اینها خود سند لایحه است که می تواند به چند شکل تقدیم نمایندگان شود.
نوبخت گفت: یک برنامه بر چهار ستون استوار است و شما باید از دولت در این برنامه بخواهید اهداف برنامه را برای شما تبیین کندبنابراین این اهداف از نخستین پایه های برنامه ششم خواهد بود.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور افزود: علاوه بر اهداف تعیین شده باید مشخص شود از چه منابعی برای نیل به این اهداف استفاده می شود. همچنین باید محل های اختصاص منابع مشخص شود.
وی ادامه داد: نکته دیگر اولویت های برنامه توسعه است و در نهایت برای دستیابی باید لحاظ شود تا به اهداف احکام دست یافت.
نوبخت گفت: با توجه به سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری باید به رشد ۸ درصدی اقتصادی دست پیدا کرد و با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری دیگر نیاز به تکرار برخی احکام در لایحه ها نیست و البته اگر مجلس تشخیص این کار را بدهد دولت انجام خواهد داد ونظر مجلس فصل الخطاب است.
وی با اشاره به برگزاری جلسات دولت و هیات رئیسه مجلس و همچنین با رئیس مجلس در خصوص برنامه ششم توسعه افزود: از مجلس نهم برای تصویب کلیات برنامه تشکر می کنیم البته نمایندگان در دوره نهم موادی را اضافه کردند و مجلس دهم نیز می تواند این کار را انجام دهد.
نوبخت با بیان اینکه ۵ هدف کلان و کمی خواهیم داشت، گفت: بر اساس رشد ۸ درصدی اقتصادی برنامه های دولت و سیاست ها تنظیم شده است و بر این اساس یک سوم از رشد اقتصادی مذکور باید از طریق بهره وری فراهم شود که در این راستا از اقتصاد دانش بنیان استفاده خواهد شد و بهره وری ۳۳ درصدی باید لحاظ شود هر چند که شرط لازم است اما کافی نیست.
وی ادامه داد: باید توزیع ثروت عادلانه باشد و ضریب جینی به عدد ۰٫۳۴ درصد نیل پیدا کند و هر چه این عدد به صفر نزدیکتر شود توزیع درآمد در کشور عادلانه تر است البته شاخص های دیگری در رابطه با اقتصاد است که بعدا در کمیسیون ها مورد بررسی قرار خواهد گرفت و باید از فقیرتر شدن فقرا جلوگیری کرد که در این راستا نیل به تورم تک رقمی بسیار مهم است.
نوبخت ادامه داد: تک رقمی شدن نرخ تورم بیانگر این است که با وجود درآمدهای محدود قدرت خرید کاهش نمی یابد یا حداقل بدتر از این نمی شود.
وی با بیان اینکه باید به اشتغال فارغ التحصیلان بیکار که نگران کننده است در برنامه ششم توجه شود، افزود: وظیفه دولت و مجلس ایجاد فرصت شغلی مناسب است و نمایندگان باید این را از دولت مطالبه کنند تا سالانه ۹۰۰ هزار شغل ایجاد شود همچنین پایین بودن رشد مشارکت زنان در اقتصاد نیز باید لحاظ شود.
نوبخت ادامه داد: رشد ۸ درصدی اقتصادی در بخش های مختلف باید لحاظ شود که ۴٫۱ درصدآن به متوسط رشد اشتغال سالانه مربوط می شود و در این رابطه ۵٫۷ درصد مربوط به موجدی سرمایه، ۲٫۸ درصد مربوط به بهره وری عوامل تولید و ۳٫۸ بهره وری از قسمت های دیگر و ۳۵ درصد نیز مربوط به بهره وری از تامین رشد است و دولت ها برای چند میلیون نفر باید برنامه ریزی لازم را انجام دهند.
نوبخت افزود: دولت برای اشتغال چند میلیون نفر از فارغ التحصیل بیکار باید برنامه ریزی کند و اینکه جمعیت ۷۹ میلیون و ۱۳۸ هزار نفری کشور در سال ۹۴ با رشد ۱٫۲۶ درصدی افزایش خواهد یافت بنابراین باید ضمن توجه به رشد جمعیت برای جلوگیری از سالمندی جمعیت برنامه ریزی شود.
سخنگوی دولت ادامه داد: نرخ بهره وری در سال ۹۴ از ۱٫۹ به ۲٫۱ افزایش می یابد و برای این موضوع باید ساز و کارهای لازم دیده شود و در این رابطه تشکیل سرمایه ثابت ناخالص برای تولید در زیرمجموعه رشد ۸ درصدی باید لحاظ شود.
وی ادامه داد: رتبه شاخص سهولت انجام کسب و کار ایران ۱۱۸ است که باید این رتبه تا ۷۰ تقلیل یابد.
نوبخت افزود: منابع لازم برای رشد ۸ درصدی اقتصادی باید مشخص شود و اینکه تراز عملیاتی چگونه باید از منفی به مثبت تبدیل شود باید دارای ساز و کار در برنامه ششم لحاظ شود. در این رابطه ۷۲۴ هزار میلیارد تومان برای سال ۹۵ تا ۹۹ باید کسب شود تا رشد ۸ درصدی اقتصادی فراهم شود.
وی ادامه داد: منابع مذکور باید از طریق منابع صندوق توسعه ملی و از راهکار مشارکت بخش خصوصی با دولت باید فراهم شود. همچنین بخشی نیز از طریق بازار سرمایه تا میزان ۹۵ هزار میلیارد تومان باید فراهم شود و بخش خصوصی نیز باید به میزان ۲۴ هزار میلیارد تومان با دولت مشارکت کند و نکته دیگر اختصاص ۱۸۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی است البته در برنامه باید از طریق منابع نیز تامین شود.
نوبخت افزود: هر چند که باید به رشد درون زا تاکید شود اما باید به برونگرا بودن اقتصاد نیز توجه شود و از منابع خارجی بهره برد و نکته دیگر استفاده از ظرفیت بازارهای صادراتی و کسب منابع از طریق سرمایه گذاری خارجی است. از طریق منابع سرمایه گذاری خارجی در مدت اخیر در زمینه نیروگاهی سرمایه گذاری انجام شده است و از فاینانس نیز باید بیشتر استفاده کرد.
وی ادامه داد: با تعامل سازنده با جهان می توان به موضوعات اقتصادی توجه کرد البته در تعامل سازنده با جهان باید عزت ملی و منافع ملی حفظ شود و روی موضوع رشد ۸ درصدی اقتصاد توجهات لازم با ضرورت حفظ ارزش ها انجام شود.
نوبخت افزود: با بهبود روابط با سرمایه گذاران خارجی می توان از منابع خارجی در سرمایه گذاری ها استفاده شود البته روحیه انقلابی باید همواره حفظ شود و این هنر دولت ها خواهد بود که باید توسط آن محک بخورند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور افزود: در اقتصاد مقاومتی ۵ رویکرد وجود دارد و به همین جهت سندهایی بر اساس سیاست های اقتصاد مقاومتی لحاظ شده و مجلس باید این انتظار را داشته باشد که این مهم اجرایی شود.
وبخت گفت: یک سند پیوست دیگر در اختیار نمایندگان قرار خواهد گرفت که نشان می دهد این هشتاد بند از سیاست های کلی برنامه ششم در کجای اسناد برنامه قرار دارد. از یک سو برنامه دولت باید برون زا باشد یعنی رشدی را که صرفا از اتکا به خارج تأمین می شود به عنوان یک سرمایه گذاری مطمئن قبول نداریم.
وی در ادامه گفت: باید منابع داخلی را در جهت توسعه مورد استفاده قرار دهیم اما باید در عین حال تحصیل منابع و صادرات منابع برون نگر باشیم. ایران نمی تواند یک کشور خودبسنده باشد و دور خود دیوار بکشد تا خودمان تولید کنیم و خودمان مصرف کنیم. بخشی از تولیدات کشور باید صادرات شود، بازارهای جهانی توزیع شده بین دیگر فعالان اقتصادی در کشورهای مختلف است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور گفت: سرمایه مورد نیاز باید از طریق برخی از کشورهای موجود تأمین شود با هر قراردادی که با طرف های خارجی منعقد می شود این شرط را از سوی جمهوری اسلامی بیان می کنیم که در مرحله نخست سرمایه خارجی باید ترجیحاً به صورت سرمایه مستقیم باشد. درمرحله دوم باید حتما فناوری های روز در آن لحاظ شده باشد. ایران نیازمند آن نیست که صنایع مستعمل وکهنه را وارد کند.
وی تصریح کرد: ایران به سرمایه گذاری هایی اقبال خواهد داشت که بتواند دانش روز را همراه با خود وارد ایران کند. تولیداتی که در داخل کشور ایجاد می شود باید مورد حمایت قرار گیرد و بازار داخلی در اخیار تولیدات خارجی قرار نخواهد گرفت. ما قصد داریم کالاهایی که در داخل تولید می شود را در کشورهای سرمایه گذار به فروش برسانیم.
نوبخت خاطرنشان کرد: خوشبختانه استقبال خوبی از سوی کشورهای خارجی ایجاد شده است. شرایط تغییر کرده است و دیگر یک کشورنمی تواند شرایط خود را با قیمت های تحمیلی به ایران بفروشد. امروز ما در عرصه انتخاب بین کشورهای مختلف هستیم که یکی از شرایط پسابرجام ایران است. وضعیت امروز حاصل تلاش مردان مذاکره کننده ایران در عرصه های بین الملل است که اجحاف برخی کشورها به ایران را از بین برده است. امروز تعدادزیادی از کشورها و مقامات عالی رتبه آنها به ایران سفر کرده اند تا با جمهوری اسلامی قراردادهای اقتصادی تحت شرایط مطرح شده منعقد کنند.
وی تأکید کرد: تنها ۵ ماه از آغاز اجرای تفاهم برجام می گذرد قطعاً این افتخار حاصل خواهد شد که در عرصه های ملی گزارش جزء به جزء از اقدامات صورت گرفته تحت نظر مقام معظم رهبری را ارائه نماییم.
نوبخت گفت: اقتصادی که در این راستا با توجه به مردمی بودن، عدالت بنیان بودن و دانش بنیان بودن است. اقتصاد مقاومتی که فرصت را برای کشور حاصل می کند تا امروز ۲۴ بند از سیاست های کلی نظام را عملیاتی کنیم. امسال، سال اقدام و عمل است. یک سیاست خود را تا در قالب یک برنامه متحول نکند و طرح استخراج نشود در سطح کلیات باقی خواهد ماند. مسئله را در ستاد اقتصاد مقاومتی مطرح کرده و ۱۲ برنامه ملی در چند موضوع از سیاست های کلی ۲۴گانه اقتصاد مقاومتی تعیین شده است. ۵۶ طرح از این ۱۲ برنامه شکل گرفت و بیش از ۲۰۰ پروژه تعریف شد.
وی درادامه تصریح کرد: نمایندگان محترم مجلس توجه داشته باشند که می توانند برای تحقق این ۲۴ بند از سیاست های کلی که هر دستگاه مسئول یکی از پروژه ها شده است را مورد بررسی قرار دهد. اینگونه نیست که یک طرح یا پروژه ارتقاء بهره وری یا تولید ملی به سازمان مدیریت و برنامه ریزی ارائه شده و ما اطلاع نداشته باشیم که مسئول اجرای آن چه کسی است. هر مسئول می تواند پاسخگوی پروژه تحت امر خود باشد. ۱۲۰پروژه به دستگاه ها ابلاغ شده است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با بیان اینکه به دلیل کمبود وقت و ارائه مکتوب گزارش سازمان مدیریت و برنامه ریزی به نمایندگان تنها به بیان سرفصل ها خواهم پرداخت، گفت: دولت با چند چالش مواجه است. ضرورت اصلاح نظام بانکی کشور با نرخ سود بالا است. کمبود تقاضا از سوی دولت و مردم برای کالا یک دغدغه است. مسئله کاهش سرمایه گذاری نیز به عنوان یکی از دغدغه های دولت است.
وی گفت: در آینده با حضور در مجلس تقاضای الحاق دو تبصره را به قانون بودجه از سوی دولت درخواست خواهم کرد. تبصره هایی که به دولت می تواند به دولت در اصلاح نظام بانکی کمک کند. ما تلاش می کنیم با اختصاص اعتبار به تولید کنندگان رشد اقتصادی ۸ درصد را محقق نماییم. پروژه هایی که در جهت افزایش سرمایه بازار مطرح خواهیم کرد.
دکتر علی لاریجانی در میان سخنان نوبخت گفت: با توجه به برنامه ریزی ها در جهت تدوین بودجه سال آینده، زمان ارائه اصلاحات دولت به مجلس چه موقع خواهد بود؟ مجلس درجهت بررسی بودجه سال آینده حدود ۶ ماه زمان نیاز دارد و ارائه درخواست دولت چه زمانی خواهد بود. با توجه به آغاز کار مجلس دهم شورای اسلامی تا کنون لایحه ای به مجلس ارسال نشده است.
نوبخت در پاسخ گفت: لایحه تقدیم شده مجلس است اما با توجه به نظر نمایندگان ویرایش متفاوتی با توجه انتظارات نمایندگان برای صحن علنی مجلس ارسال خواهد شد. این نکته را باید بیان کنم که هیأت وزیران همه لوایح را تصویب کرده و به مجلس ارائه خواهد شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن تاکید بر تسریع دولت در ارائه لایحه های مورد نیاز گفت: در میان جداول ارائه شده توسط رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و مقایسه اهداف و شاخص های اقتصادی، در مورد برنامه سوم هدف و عملکرد به یکدیگر نزدیک بوده است. آیا دلایل موفقیت برنامه سوم توسعه نسبت به دیگر برنامه ها مورد بررسی قرار گرفته است؟
نوبخت در پاسخ گفت: ۷ دوران از سال ۱۳۲۸ تا امروز بر اقتصاد ایران گذشته است. یکی از دوران ها مربوط به برنامه توسعه سوم اقتصادی بوده است که از دید دولت دوران ثبات کشور بوده است. متاسفانه در برخی از دوران ها با نوسانات اقتصادی کشور مواجه بوده است.
وی در ادامه گفت: پاداش ثبات نسبی در اقتصاد کشور در شاخص ها خود را نشان می دهد. هدفگیری متناسب با آن چیزی که تحصیل شده بود هماهنگ بود. یکی از موارد عامل درونی محسوب می شود. یکی از عوامل موفقیت این است که از اهداف بلند پروازانه در ظرفیت برنامه سوم توسعه لحاظ نشده بود.
نوبخت با بیان اینکه برنامه ششم با برنامه مطلوب کشور همخوانی دارد افزود: این برنامه نخستین برنامه نیست که از سوی دولت به مجلس تقدیم می شود زیرا این یازدهمین برنامه و ۵ برنامه را جمهوری اسلامی و ۵ برنامه دیگر را قبل از پیروزی انقلاب مسئولان مورد بررسی قرار دادند که اسناد آن در سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور مشهود است.
وی ادامه داد: ما اعمال نظر همه ۱۰ برنامه قبل را در برنامه ششم مدنظر قرار داده و منطبق آن برنامه جدید را تدوین کردیم.
سخنگوی دولت با بیان اینکه انتظار از یک برنامه خوب در برگیری محورهای اصلی همچون اهداف، احکام، ارقام و اولویت هاست گفت: هر یک از گروه ها می توانند پشتیبان های متعددی داشته باشد همین برنامه پیش رو هزاران صفحه اسناد پشتیبان دارد و در همه آنها به ریز و تفصیل مورد بررسی واقع شده است.
نوبخت با بیان اینکه برنامه ششم با بررسی برنامه های قبلی و همچنین نوآوری تدوین شده است گفت: بنابراین همه این مجموعه در برنامه ششم به صورت کامل دیده شده و اکنون تقدیم مجلس شده است.
وی با بیان اینکه برنامه ارائه شده دولت محور نیست تصریح کرد: ما در تهیه این برنامه با مشارکت بخش غیر دولتی، فرهیختگان دانشگاهی، مرکز پژوهش ها و …استفاده کرده ایم که این موضوع در اجرا هم مدنظر قرار خواهد گرفت و با یک تقسیم کار ملی کارها پیش خواهد رفت.
سخنگوی دولت با بیان اینکه رسانه ها باید از به کار بردن واژه های دلهره آمیز و اغراق آور دوری کنند افزود: به کار بردن واژه بحرانی برای مسائل مختلف کشور ترس و دلهره را در دل مردم ایجاد می کند در حالی که شاید وضعیت کمی بد باشد اما بحرانی نیست.
نوبخت با بیان اینکه افزایش رقم بودجه با مصوبه مجلس مشکلات بسیاری را برای دولت در راستای کسری بودجه منجر می کند گفت: همه قوا باید در راستای رفع مشکلات کشور همکاری کنند در خصوص نظام پرداخت ه اگر مصاحبه هایی که حقیر به عنوان سخنگو در روزهای اخیر دارم، همه به این نتیجه خواهیم رسید که بنده از سال گذشته بیان کردم که نظام پرداخت ها باید اصلاح شود.
وی ادامه داد: گام نخست در خصوص اصلاح نظام پرداخت ها سال ۹۵ با اینکه همه کارکنان بتوانند از بند ۱۰ ماده ۶۸ استفاده کنند و تبعیض برطرف شود برداشته شد.
نوبخت با بین اینکه عدالت اجتماعی در نابرابری پرداخت ها زیر سوال رفته است گفت: ۴ هزار و ۲۰۰ میلیارد فقط در سه ماهه نخست امسال بین کارمندان دولت به ویژه کسانی که حقوق کمتری داشتند توزیع شده تا بتوانیم نابرابری را کمتر کنیم.
وی ادامه داد: ما از دریافت های متعارف نه تنها استقبال نمی کنیم بلکه با آنها مقابله می کنیم.
نوبخت با بیان اینکه رشد همراه با عدالت و توجه به اقشار کم درآمد باید همراه شود گفت: برنامه ششم غیر از احکام، ارقام، اهداف، راهبردها و اقدامات اساسی دارد که در جهت کاهش نابرابری و توزیع نامتعادل درآمدها کمک به ضریب ۳۴ صدم جینی تامین شود.
سخنگوی دولت با بیان اینکه استفاده درست از منابع کشور می تواند رشد ۸ درصدی را برای کشور محقق کند گفت: این رشد رشد ابلاغی در سیاست های مقام معظم رهبری است که ما باید برای دستیابی به آن راهکارها را مشخص کنیم و در این مسیر حرکت کنیم.