با آغاز رویش طبیعت سفرههای مردم در مراغه با انواع گیاهان کوهی رنگینتر شده است . خبرگزاری فارس– احمد طالبی: با آغاز رویش طبیعت سفرههای مردم در مراغه با انواع گیاهان کوهی رنگینتر شده است . در این فصل از سال انواع گیاهان کوهی با خاصیتها غذایی و دارویی از دامن طبیت برداشت و برای تهیه […]
با آغاز رویش طبیعت سفرههای مردم در مراغه با انواع گیاهان کوهی رنگینتر شده است .
خبرگزاری فارس– احمد طالبی: با آغاز رویش طبیعت سفرههای مردم در مراغه با انواع گیاهان کوهی رنگینتر شده است .
در این فصل از سال انواع گیاهان کوهی با خاصیتها غذایی و دارویی از دامن طبیت برداشت و برای تهیه انواع غذاهای سنتی استفاده میشود.
هر سال از نیمه دوم فروردین بازارچهای برای عرضه گیاهان کوهی در مراغه راهاندازی و دهها گونه توسط روستائیان حاشیه مراتع از دامن طبیعت برداشت و درآن عرضه میشود.
علاقه مردم مراغه و شهرهای منطقه به تهیه غذاهای محلی و سنتی از جمله، آش، آبگوشت، بورانی با این گیاهان رونق این بازار را دو چندان کرده است.
در این بازار بیشتر از ۱۵ نوع انواع تره کوهی از جمله قارترسی، کنگر، ریواس، قازی یاغی، سورولو، گل آقا و بزگوش به فروش میرسد.
با رونق گرفتن این بازارچه برای بیش از ۳۰۰ نفر در برداشت و فروش این گیاهان به مدت سه تا چهار ماه شغل ایجاد میشود.
سالهاست فعالیت این بازارچه از نیمه دوم فروردین در میدان عبدالقادر مراغه آغاز و تا پایان تیر همچنان ادامه دارد.
کارشناس تغذیه دانشکده علوم پزشکی مراغه گفت: این گیاهان به خاطر داشتن کولین برای عملکرد بهتر مغز و یادگیری مفید است.
زینالی افزود: مواد معدنی و ویتامینهای موجود در این گیاهان میتواند در کنترل بیماریهای بدن مفید باشد.
وی اضافه کرد: ویتامینهای گروه B موجود دراین گیاهان برای جلوگیری از بیماریهای قلب و عروق و دفع کلسترول مضر کبد موثر است.
برداشت و فروش بیرویه و غیراصولی این گیاهان سالهاست دوستدارن طبیعت و محیط زیست را نگران کردهاند.
آنها معتقدند برداشت بیش از ظرفیت با گذشت زمان موجب کاهش سطح رویش و جمعیت این گونههای با ارزش گیاهی در مراتع و طبیعت سهند شده است.
آنها میگویند، در بیشر موارد بهره برداران به خاطر بیتوجهی به اهمیت این گیاهان آنها را از ریشه برداشت و با پیاز از خاک بیرون میآورند.
به گفته یک دوستدار محیط زیست این کار در کنار ایجاد اشتغال و در آمد فصلی موجب از بین رفتن ارزشمند ترین گونه های گیاهی و آسیب به طبیعت است.
تقوی افزود: توسعه کشت مزرعهای و گلخانهای این گیاهان زمینه ساز تولید بهینه و صادرات گونه های گیاهی به دیگر استانها و خارج از کشور خواهد شد.
وی خواستار مدیریت برداشت و جلوگیری از تخریب محیط زیست و طبیعت سهند شد.
رئیس حفاظت محیط زیست مراغه نیز گفت: برداشت بیرویه و غیراصولی این گیاهان در طول سالهای گذشته موجب به خطر افتادن تنوع گیاهی مراتع سهند شده است.
زارع افزود: حجم بالای برداشت موجب آسیب جبران ناپذیر و ذخایر ژنتیکی سهند شده است.
وی گفت: با مدیریت در بهرهبرداری میتوان فرصتی فراهم کرد تا این گونههای با ارزش به نسلهای آینده نیز حفظ شود.
در مراتع سهند بیش از یک هزار گونه گیاهی شناسایی شده که از این گیاهان ۵۰ گونه آن خوراکی است و خاصیت غذایی و دارویی دارند.
کوه سهند به عنوان ۳ هزار و۷۱۰ متر ارتفاع و ۱۲۹ هزار هتکتار مرتع در شمال شرقی شهرستان مراغه در آذربایجان شرقی واقع شده است.
انتهای پیام/۶۰۰۰۷