ایرانیان باید با حافظه فرهنگی آشتی کنند
ایرانیان باید با حافظه فرهنگی آشتی کنند

دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور گفت: آشتی با حافظه فرهنگی، سیاست جدی فرهنگی دولت است که ابزار می خواهد و امروز در نظام فرهنگی کشور و خصوصا در بدنه مردمی انقلاب اسلامی این پیشرفت وجود دارد. به گزارش قلم پرس،از تبریز، سیدمجید امامی صبح امروز در همایش حکیم نظامی در تبریز اظهار داشت: نظامی هرچند متعلق […]



دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور گفت: آشتی با حافظه فرهنگی، سیاست جدی فرهنگی دولت است که ابزار می خواهد و امروز در نظام فرهنگی کشور و خصوصا در بدنه مردمی انقلاب اسلامی این پیشرفت وجود دارد.

به گزارش قلم پرس،از تبریز، سیدمجید امامی صبح امروز در همایش حکیم نظامی در تبریز اظهار داشت: نظامی هرچند متعلق به زمانه تفوق زبان فارسی به عنوان زبان فرهنگ اسلامی در همه بلاد اسلامی است اما مهم این است که امروز چه کسی از او الهام می گیرد و منبع بازتولید معنا می داند. 

وی افزود: به نظرم از بعد میان جهانی و میان فرهنگی به نظامی کمتر توجه شده  است. نظامی اگر شاعری از گنجه‌ی آذربایجان است، عربی را به نیکی می دانست و به فارسی شعر می گفت و با فرهنگ و اندیشه یونان آشنا بود. 

امامی گفت: اشعار نظامی به فارسی است اما محتوا و درون مایه اشعار او از فرهنگهای مختلف برگرفته شده است. نظامی پند ارسطو و افلاطون را آورده و اسکندر را مدح گفته و داستان لیلی و مجنون را به فارسی سروده و تعابیر و اصطلاحات ترکی را به فارسی درآورده و … و در این میان خصیصه ممتاز نظامی آن است که توانسته داستانها و معانی مختلف را از فرهنگها و زبان‌های مختلف گرد هم آورده و چنین اقتداری را بسراید. 

دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور گفت: بخشی از این برخورد باز نظامی با فرهنگهای مختلف ریشه در جغرافیای تولد و زندگی او دارد چراکه گنجه پیوندگاه فرهنگها بود و این باعث شده برخلاف شاعران دیگری ستیز، نظامی دیدگاهی پذیرنده و باز نسبت به دیگری فرهنگی داشته باشد. 

وی افزود: او ظرفیت سترگ اخلاق جهانی است. منظور از اخلاق جهانی در گفتمان مدرن نظم اخلاقی  که مرز و زبان و فرقه نمی شناسد و برای همه آحاد بشریت خوشایند و نجات‌بخش است. 

امامی تصریح کرد: توجه نظامی به اخلاق  یکی از ویژگی‌های ممتاز اوست. نظامی پیام آور همزیستی است و شعر او دعوت به گشاده‌رویی و تواضع و زهد و تقوا و دادگری است. نظامی شاعر بزم و داستان است و درواقع شاعر فرهنگ است و از ظرفیت ادبیات بزمی و داستانی برای تربیت بهره برده است و به قول خودش اشعارش همه رمز و اشارت خرد است. 

وی افزود: نظامی از امکانهای جذابیت رسانه شعر برای آراستن و انتقال نکات اخلاقی بهره برده است اما آیا ما امروز از جذابیتی برای انتقال معارف برخورداریم. ما باید در قالب چرخه های صنایع خلاق محصولات فرهنگی شخصیت‌های نظامی را به زمین فرهنگ عمومی و مصرف سرگرمی مردم خصوصا کودکان و نوجوانان بنشانیم. 

وی تاکید کرد: آشتی با حافظه فرهنگی، سیاست جدی فرهنگی دولت است  که ابزار می خواهد و امروز در نظام فرهنگی کشور و خصوصا در بدنه مردمی انقلاب اسلامی این پیشرفت وجود دارد. 

دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور گفت: نظامی یک شخصیت میان فرهنگی است و نمی توان نظامی را محدود کرد. نظامی در میانه‌ی فرهنگها ایستاده و اینکه هر کس از ظن خود یار نظامی شده یک فرصت طلایی است .پیام نظامی پیام میان فرهنگی است و نقطه اشتراک در میانه فرهنگ هاست .  نظامی نقش یک شخصیت پیوندساز را می تواند ایفا کند و گنج میان فرهنگی است که میراثش  مرزها را درنوردیده و فرهنگ ها را در کنار هم قرار می‌دهد.

نکوداشت شاعرانی همچون حکیم نظامی، پاسداشت هویت اصیل ایرانی است

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌شرقی  نیز در همایش حکیم نظامی گنجه‌ای در تبریز گفت: نکوداشت شاعرانی همچون حکیم نظامی، پاسداشت هویت اصیل ایرانی است و برای حفظ و پاسداری از این هویت اهتمام جدی داریم.

“سیدمحمدحسین بلاغی”  اظهار داشت:  هفته نکوداشت شاعر و ادیب برجسته‌ی ایران حکیم نظامی گنجه‌ای فرصت مغتنمی است تا ادبیات و شعر را پاس بداریم.

وی با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب در دیدار مردم آذربایجان در ۲۹ بهمن امسال گفت: ایشان در این دیدار باذکر نام شعرا و ادبای متقدم و متاخر آذربایجان، رسالت متولیان فرهنگی را پاسداشت این شاعران و ادیبان استان ذکر فرمودند.

بلاغی، گفت: همزمان با هفته بزرگداشت حکیم نظامی گنجه‌ای و براساس تصمیم شورای سیاستگذاری و هیات علمی این همایش برنامه‌های متعددی به صورت قشری و براساس مخاطبان مختلف تعریف واجرا شده است.

وی افزود: از جمله این برنامه ها برگزاری کارگاه خوشنویسی با محوریت اشعار نظامی گنجه‌ای و با حضور سی تن از اساتید برجسته هنر خوشنویسی استان بودکه آثاری در خور و فاخر توسط این اساتید خلق شد و همزمان با این همایش به معرض دید عموم گذاشته شده است.

بلاغی تصریح کرد: در حوزه دانش‌آموزی نیز خوانش و حفظ اشعار حکیم نظامی جزو برنامه های خوبی بود که همزمان با هفته بزرگداشت نظامی در تبریز برگزار شد.

وی برگزاری عصر شعر چشمه خورشید و همچنین نشست‌های تخصصی درباره حکیم نظامی را از دیگر برنامه‌های این هفته برشمرد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در ادامه به طرح مقبره‌الشعرا و بازسازی آن در ماههای اخیر اشاره کرد و گفت: ما یک پیمان  وعزم جدی و عهد محکم برای بازسازی مجموعه تاریخی فرهنگی مقبره الشعرا بسته‌ایم و قسمت بیرونی و صفه جنوبی مقبره در اردیبهشت ماه آماده بهره‌برداری خواهد بود و در ادامه ایجاد فضاهای فرهنگی به وسعت ۱۵ هزار مترمربع در این مجموعه را آغاز می کنیم و سعی می کنیم تا سال آینده بخش عظیمی از آن به پایان برسد.

وی تاکید کرد: با اتمام طرح بازسازی امیدواریم از سال آینده مقبره الشعرا را به مجمع الشعرا تبدیل کرد ه و هر روز دراین مجموعه برنامه‌های متنوع ادبی داشته باشیم.

 مفاخر فرهنگی یکی از مولفه های مهم قدرت ملی محسوب می‌شوند

معاون فرهنگی و رسانه‌ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌شرقی همچنین  در همایش حکیم نظامی گنجه‌ای که در دانشگاه تبریز در حال برگزاری است گفت: هر ملتی که از تاریخ، هویت و فرهنگ خود غافل شود و نتواند به پیشینه‌ی خود افتخار کند سرنوشت مبهمی خواهد داشت.

حسن گلی با اشاره به اهمیت برگزاری همایش بزرگداشت حکیم نظامی گنجه‌ای  اظهار داشت: این شاعر شهیر نقطه عطفی در داستان سرایی منظوم ادبیات ما محسوب می‌شود  و  بخش مهمی از تاریخ و فرهنگ و هویت و چیستی و کیستی ما را تشکیل می دهد.

وی افزود: امروز اگر همه بزرگان به اتفاق بر بازخوانی تاریخ و  نقش آذربایجان در فرهنگ و تمدن ایران اسلامی تاکید دارند به دلیل حضور بزرگانی است که از این دیار برخاسته و آثاری فاخر در عرصه‌های مختلف خلق کرده‌اند.

گلی تاکید کرد:‌ ما باید نسل جوان را با بزرگانی که بر تارک تاریخ و فرهنگ ما درخشیده و در آسمان علم و ادب پرتوافشانی کرده و شکوه تاریخ ایران عزیز را رقم زده‌اند آشنا سازیم.

وی افزود: هر ملتی که از تاریخ، هویت و فرهنگ خود غافل شود و نتواند به پیشینه‌ی خود افتخار کند سرنوشت مبهمی خواهد داشت.

معاون  فرهنگی و رسانه‌ای اداره کل تصریح کرد: ما گذشته را به سان چراغی برای آینده و نسل‌های آینده و توسعه هم جانبه فرا راه خود قرار می‌دهیم.

وی در ادامه با اشاره به اینکه مولفه‌های قدرت در برهه‌ی کنونی الزاما مولفه‌های سنتی نیست گفت: وسعت سرزمین و قدرت نظامی و … بخشی از قدرت کشورها را تشکیل می دهند در حالی که امروز بزرگان و عالمان و آثار فاخر آنان در هر جامعه‌ای مصداق قدرت محسوب می‌شوند.

گلی افزود: در دوران کنونی کشورهایی که پیشینه و سبقه‌‌ای از لحاظ فرهنگی و هویتی ندارند به هویت‌سازی روی آورده‌اند و این در حالی است که ما با تمدنی چندین هزار ساله می‌بایست بر داشته‌های قرهنگی و تمدنی خویش ببالیم و آن را شناخته و بشناسانیم.

وی از برگزاری ویژه‌برنامه های هفته بزرگداشت نظامی گنجه‌ای با رویکردی مردمی خبر داد و گفت: برنامه های متعددی در این راستا اجرا شده و دانش آموزان و هنرمندان و دیگر اقشار مردم مخاطبان این بزرگداشت بوده‌اند

گزارش فارس حاکی است،  همزمان با هفته بزرگداشت حکیم نظامی گنجه‌ای برنامه‌های متعدد و متنوع فرهنگی و هنری  در تبریز برگزار شده که از جمله این برنامه‌ها می‌توان به برگزاری همایش ملی نظامی گنجه‌ای، برگزاری کارگاه خوشنویسی از اشعار نظامی گنجه‌ای، برگزاری مسابقه نظامی‌خوانی در میان دانش‌آموزان برتر استان و برگزاری شب شعر نظامی گنجه ای اشاره کرد.

برگزاری  نمایشگاه خوشنویسی از اشعار نظامی  گنجه‌ای،  برگزاری نمایشگاه کتاب‌های منتشر شده با موضوع اشعار نظامی گنجه‌ای،  برگزاری کارگاه بررسی تصحیحات آثار حکیم نظامی گنجه‌ای، انتشار کتاب نمایشنامه لیلی و مجنون، اثر مرحوم اسد صادقی ، برگزاری میزگردهای رسانه‌ای تخصصی با موضوع نظامی گنجه‌ای و انتشار ویژه‌نامه نظامی گنجه‌ای از دیگر برنامه‌های هفته نظامی گنجه‌ای در تبریز  است.

پایان پیام/