آرتمیای دریاچه ارومیه شناسنامه دار می شود / هر کیلو آرتمیا در بازارهای جهانی ۲۰۰ دلار است
آرتمیای دریاچه ارومیه شناسنامه دار می شود / هر کیلو آرتمیا در بازارهای جهانی ۲۰۰ دلار است

رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور وابسته به موسسه تحقیقات علوم شیلاتی ایران اعلام کرد: افزایش حجم ورودی آب و کاهش شوری منجر به بهبود شرایط دریاچه ارومیه و منجر به احیای آبزیانی همچون «آرتمیا»، «فیتوپلانگتون ها» و «جلبک دونالیلا» شده است.

به گزارش قلم پرس، علی نکویی فرد اظهار داشت: در پی بارش های اخیر ارتفاع دریاچه ارومیه نسبت به مهرماه سال ۹۷ یک متر و ۲۰ سانتی متر و نسب به مدت مشابه اردیبهشت ماه سال قبل ۷۵ سانتی متر افزایش یافته است.
وی با بیان این که وسعت دریاچه به دو هزار و ۹۴۴ هزار کیلومتر مربع رسیده است، اظهار داشت: در واقع نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶۶۸ کیلومتر مربع افزایش پیدا کرده است.
به گفته وی، حجم آب دریاچه به سه میلیارد و ۹۲۰ میلیون مترمکعب رسیده درحالی که پیش از این حجم دریاچه یک میلیارد و ۹۹۰ میلیون مترمکعب بود و به طور تقریبی ۱٫۵ تا ۲ برابر افزایش حجم را نشان می دهد.
اقدامات ستاد احیای دریاچه ارومیه برای لایروبی رودخانه ها، تغییر الگوی کشت و مکانیزاسیون مزارع، در افزایش ورودی آب دریاچه ارومیه تاثیری مثبت داشته است.

** مشاهده نخستین ناپلی آرتمیا پس از سالها 
رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور تصریح کرد: در نمونه گیری های اواخر اسفندماه سال ۹۷ برای نخستین بار پس از سالها نخستین سیست آرتمیا (تخم) و ناپلی آرتمیا (نوزاد ) مشاهده شد که به تازگی نمونه های بلوغ یافته آن نیز در دریاچه ارومیه دیده شده است.
وی یکی از علت های تولید آرتمیا را کاهش یک سومی شوری آب دریاچه ارومیه دانست و گفت: پیش از این دریاچه ارومیه دارای ۴۲۰ گرم شوری در یک لیتر آب بود که با بارش های اخیر میزان شوری در مناطق مختلف بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ گرم در لیتر شده است که شرایط محیطی حاکم بر دریاچه ارومیه نشان می دهد که چرخه جدید زندگی در این دریاچه در حال شکل گیری است.
وی اضافه کرد: همچنین با افزایش غذا برای آرتمیا، شرایط برای تولید و تکثیر حتی در دمای پایین آب فراهم شده است؛ به طوری که آرتمیا در دمای بین ۱۷ تا ۲۷ درجه سانتی گراد و شوری بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ گرم در لیتر تکثیر پیدا می کند اما اخیرا آرتمیا در دمای ۱۳ درجه سانتی گراد نیز رشد می کند.
رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور، گفت: در ماه های اخیر میزان جلبک دونالیلا و سایر فیتوپلانگتون های دریاچه رشد چشمگیری پیدا کرده است، به طوری که در فروردین ماه سال ۹۷، میزان جلبک دونالیلای دو هزار و ۴۵۰ عدد در لیتر بود اما در مدت مشابه امسال این رقم بالغ بر ۱۴٫۵ میلیون عدد در هر لیتر رسیده است.
به گفته وی، اکنون ما توان برداشت سالانه یک هزار تن آرتمیا را داریم منتهی با توجه به شرایط فیزیولوژیکی دریاچه و شرایط زیست محیطی برنامه ای برای برداشت نداریم.
رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور، براین باور است که آرتمیا که غذای پرندگان مهاجر، پلکان ها، ماهیان خاویاری ، ماهیان سردآبی و گرمابی است در شرایط خوب نسل زنده زایی می کند اما در شرایط بد تخم ریزی انجام می د هد.

** آرتمیای اورمیانا منحصر به فرد دریاچه ارومیه 
نکویی فرد گفت: اکنون دریاچه یوتا امریکا بزرگترین دریاچه نکمی با بزگترین منبع آرتمیا در دنیا به شمار می رود که دارای آرتمیای فرانسیس کانا است که سالانه ۲۰۰۰ تن تولید و صادر می شود.
به گفته وی، البته آرتمیای پرورشی نیز مربوط به کشورهای ویتنام و تایلند است.
وی تصریح کرد: دریاچه ارومیه ایران دارای آرتمیای اورمیانا قبل از خشکیدگی دومین دریاچه نمکی پس از دریاچه یوتای امریکا بود که ما تلاش داریم بقای دریاچه و جاندارانش را حفظ کنیم.

** آرتمیا امسال شناسنامه دار می شود 
رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور افزود: در بهمن ماه سال ۹۷ بانک ژن ارتمیا در مرکز تحقیقاتی آرتمیای کشور وابسته به موسسه تحقیقات علوم شیلاتی در کنار دریاچه راه اندازی شد که نمونه های ۱۷ منطقه دارای آرتمیای کشور و بیش از ۴۲ منقطه جهان را جمع آوری و نگهداری می کند.
به گفته وی، این بانک ژن آرتمیا بعد از بانک ژن دانشگاه گنت بلژیک دومین بانک ژن در دنیا به شمار می رود.
نکویی فرد گفت: امسال بحث تعیین هویت ژنتیکی، صدور شناسنامه ژنتیکی و کدبندی آرتمیای ایران را در اولویت قرار داده ایم.
به گزارش ایرنا، آرتمیا با نام علمی (Artemia) جانداری است سخت‌پوست که در آب‌های شور زندگی می‌کند، پیش از این دریاچه ارومیه ایران، یکی از غنی‌ترین منابع آرتمیا در جهان شمرده می‌شد. آرتمیا در صنایع پرورش میگو و ماهی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
در دنیا سالانه بیش از دو هزار تن سیست آرتمیا معامله می‌شود به خصوص از خود آرتمیا یا سیست آن در تغذیه مراحل نوزادی ماهیان، سخت پوستان و نرم‌تنان سود می‌برند.
طبق گزارش ها، قیمت هر کیلو آرتمیا در بازارهای جهانی با توجه به کیفیت آن حدود ۱۲۰ تا ۲۰۰ دلار است.

  • منبع خبر : ایرنا