۲۴ ساعته شدن مرز ایران – ترکیه به شرط احداث زیر ساخت ها
۲۴ ساعته شدن مرز ایران – ترکیه به شرط احداث زیر ساخت ها
فرماندار شهر خوی از ساخت جاده مرزی خوی به وان خبر داد که پس از بهره برداری این مسیر آماده ترانزیت کالا خواهد شد.

به گزارش قلم پرسف محمد عابدی، فرماندار شهرستان خوی در استان آذربایجان غربی ایران در مصاحبه با خبرنگار آناتولی گفت: جاده ۶۰ کیلومتری خوی به قطور در حال ساخت است. پس از ساخت بخش ترانزیت هم راه اندازی می شود که مسیر حدود ۳۰۰ کیلومتر به بنادر ترکیه نزدیک تر می شود و بسیاری از رانندگان ترجیح می دهند از این مسیر استفاده کنند.

وی با بیان اینکه ساخت جاده ترانزیتی به دلیل مشکلات مالی انجام نشده بود، توضیح داد: مجوز ۲۴ ساعته شدن مرز داده شده است اما به شرط احداث زیر ساخت هاست که یکی از آنها ساخت جاده است. درباره ساخت جاده ترکیه پیشنهاد داده بود اما قوانین ما اجازه نمی داد. تامین اعتبار شده است و کار شروع شده است.

فرماندار خوی درباره ساخت پایانه مرزی رازی نیز گفت: ترکیه پایانه مرزی را چند ماه پیش به پایان رساند. ما هم حدود ۶۰ میلیارد تومان برای ساخت پایانه مرزی هزینه کرده ایم و امکانات بهتری ارائه خواهیم داد. فاز اول تمام شده است. فاز دوم کلنگ زنی انجام گرفته است و امیدواریم دو سال دیگر به اتمام برسد. پایانه مرزی حدود ۶ هزار متر مربع است و همه امکانات را در نظر گرفته ایم. در کنار آن نیز جاده ساخته می شود. از زمانی که این پروژه ها شروع شده و ارتباطات از طریق این مرز بیشتر شده است بخش خصوصی هم رغبت بیشتری برای سرمایه گذاری دارد.

عابدی با تاکید به اهمیت مرز «رازی» در ایران اظهار کرد: از طریق مرز رازی ۲۵۰ کیلومتر به مراکز ثقل اقتصادی و سیاسی ترکیه نزدیک تر هستیم. به همین دلیل مردم تمایل دارند از طریق این مرز سفر کنند. به دلیل موقعیت خاصی که این مرز دارد در میان مرزهای استان آذربایجان غربی از امنیت پایداری برخوردار است. تجار و گردشگران از این مسیر استفاده می کنند. همچنین ترکیه امکانات بسیاری در مرز خودش در حوزه راه های ارتباطی و احداث پایانه مرزی ایجاد کرده است. نشان دهنده این است که این گذرگاه مرزی برای ترکیه نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی از تعداد بالای مسافران خروجی و ورودی از این مرز خبر داد و گفت: تا زمانی که عوارض خروج از کشور افزایش نیافته بود سالیانه حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر تردد مرزی داشتیم. اما بعد از آن کاهش محسوسی به وجود آمد. اما در حال حاضر به دلیل طرح سهمیه رجیستری موبایل مسافران دوباره تعداد مسافران زیاد شده است که برای تجارت و تفریح به ترکیه سفر می کنند. در طول ۴ ماه ابتدایی امسال حدود ۳۵۰ هزار نفر ورود و خروج داشتیم.

فرماندار شهرستان خوی با بیان اینکه این مرز از امنیت خوبی برخوردار است، افزود: گروه های شبه مسلح در دو طرف مرز تلاش می کنند فعالیت کنند. اما به دلیل حضور نیروهای امنیتی هم طرف ایران و هم طرف ترکیه به شدت فعالیت آنها را محدود کرده است تا جایی که این گروه ها کارایی لازم را از دست دادند. رصدهایی که انجام می گیرد گروه های کمی در منطقه تردد دارند و حضور ثابت ندارند. البته ما هم جلسات کمیته فنی امنیتی را هر دو ماه با شهر وان ترکیه برگزار می کنیم و مسائل امنیتی مرز را بررسی می کنیم.

وی در رابطه با طرح استان آذربایجان مرزی با مرکزیت شهر خوی که به تازگی در مجلس ایران اعلام وصول شده است، توضیح داد: استان آذربایجان مرزی، یک موضوع اولیه است. نمی شود درباره آن نظر داد. باید دید مجلس چه تصویب می کند و دولت در تقسیمات کشوری چه چیزی را امر می کند. ما بر مبنای تصمیم دولت و مجلس عمل می کنیم.