فقر، علت اساسی بسیاری از اشکال کار کودک است
فقر، علت اساسی بسیاری از اشکال کار کودک است
دانشیار گروه علوم اجتماعی دانشکده حقوق و علوم اجتماعی دانشگاه تبریز گفت: کودکان کار قشری از جامعه هستند که صدایی ندارند و علت اساسی بسیاری از اشکال کار کودک فقر است.

به گزارش قلم پرس، اصغر ایزدی، دانشیار گروه علوم اجتماعی دانشکده حقوق و علوم اجتماعی دانشگاه تبریز در نشست بررسی فرایند شکل‌گیری پدیده کودکان کار شهر تبریز و راه‌های برون‌رفت از آن در پرتو حقوق موضوعه» با بیان اینکه کودکان کار قشری از جامعه هستند که صدایی ندارند، اظهار کرد: علت اساسی بسیاری از اشکال کار کودک فقر است.
وی با بیان اینکه باید موضوع فقر را در سطح کلان و ساختاری تحلیل کرد افزود: یکی از مصادیق فقر، به‌غیراز مسئله محلات حاشیه‌نشین، فقر نیاکانی است، در ۸ الی ۹ دهه گذشته فقدان مسائل بهداشتی و معیشتی منجر به مهاجرت از روستا شده است که این امر از دهه ۴۰ شروع و به شکل‌گیری بافت‌های حاشیه‌ای دامن زد و خانواده‌هایی را به وجود آورد که در تأمین معیشت با مشکل مواجه بودند که این موضوع نیاز به کار و فعالیت دیگر اعضای خانواده را نیز ایجاب می‌کرد.
دانشیار گروه علوم اجتماعی دانشکده حقوق و علوم اجتماعی دانشگاه تبریز اضافه کرد: علت بروز این موضوع تبعیض ساختاری بین شهر و روستا است چرا که عملاً با توسعه شهرها، روستاها و عشایرنشین‌ها از این توسعه بی‌بهره بودند.
ایزدی ادامه داد: باتوجه‌به این مسئله در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ مردم حاشیه‌نشین در مشاغل ساختمانی کار می‌کردند و عمدتاً نیازهای خانواده را فراهم می‌کردند؛ اما از دهه ۸۰ با شروع رکودها خیلی از سرپرستان خانوار بیکار شدند و در این میان موضوع کار کودکان مطرح می‌شد و در دهه ۹۰ ظهور اقتصاد ضایعاتی و اَشغال، زمینه را برای کار کودکان فراهم کرد.
وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از عوامل مؤثر در کار کودک که کمتر مطرح می‌شود، «تحصیل و امید به آینده‌ای بهتر» بود که برای نسل دهه ۶۰ امری مسلم بود؛ اما به لحاظ مادی به جایی نرسیدند، در حال حاضر نسل‌های امروز و حتی بعضاً والدین امروزی چنین فکری نمی‌کنند و با این تفکرات سن کار پایین‌تر می‌آید.
دانشیار گروه علوم اجتماعی دانشکده حقوق و علوم اجتماعی دانشگاه تبریز تأکید کرد: تا زمانی که مسائلی همانند توسعه نامتوازن و رکود اقتصادی و فرهنگی حل نشود با چنین مسائلی مواجه خواهیم بود.
وی ادامه داد: حقوق بشر و سازمان‌های جهانی برای کل جهان در موضوعات مختلف نسخه‌هایی می‌پیچند و البته باید به این موضوع توجه کنیم که بعضاً مسائلی که به‌عنوان معضل و آسیب از آن نام می‌بریم به نسبت محیط متفاوت است برای مثال موضوع کار کودک که در جوامع شهری آسیب تلقی می‌شود در جوامع روستایی و عشایری آسیب چنین نیست.
ایزدی با اشاره به موضوع حاشیه‌نشینی در شهرها و جمعیت کودکان کار، گفت: طی دهه‌ها در مدیریت شهری یک تبعیض نظام‌مندی رخ‌داده است که این کودکان از بسیاری از امکانات محروم هستند.

انتهای پیام